Levensduur kunststof kozijnen
Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

 Kunststof kozijnen staan erom bekend dat ze een lange levensduur hebben. Dit is dan ook de reden dat steeds meer mensen kiezen voor kunststof kozijnen. Gemiddeld gaan de kozijnen 50 tot wel 70 jaar mee en dit betekent dat de kans groot is dat u maar één keer in uw leven hoeft te investeren in nieuwe kozijnen.

Een gemiddelde levensduur van 50 tot 70 jaar is natuurlijk geen garantie dat uw kunststof kozijnen ook daadwerkelijk minimaal 50 jaar meegaan. Er zijn namelijk een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de levensduur van kozijnen.


Kwaliteit van de kozijnen

Allereerst is de kwaliteit van belang, kwaliteitskozijnen hebben namelijk een langere levensduur. In de kunststof kozijnen markt zijn veel verschillende merken te vinden, waarbij het ene merk betere kwaliteit levert dan het andere merk. Het is dus van belang om te kijken of u een merk aanschaft dat in de markt bekend staat als kwalitatief. De kans is groter dat de kozijnen van mindere kwaliteit zijn als u een onbekend merk of een merk of bedrijf kiest die niet aan de richtlijnen van de keurmerken voldoen. Bij REHAU Kunststof kozijnen worden alleen REHAU kozijnen geleverd, waardoor u gegarandeerd kwalitatieve kozijnen aanschaft.

Kozijnen plaatsen

Ook de manier van het plaatsen van kozijnen heeft invloed op de uiteindelijke levensduur van uw kozijnen. Hoe beter de kozijnen zijn geplaatst, hoe langer de levensduur zal zijn. Allereerst is het belangrijk om deze klus aan ervaren vakmensen over te laten. Kozijnen plaatsen is namelijk niet eenvoudig en deze vakmensen weten precies waar ze mee bezig zijn. Daarnaast kan de montagewijze invloed hebben op de levensduur van uw kozijnen. Monteren op kunststof stelkozijnen krijgt hierbij de voorkeur (indien dit bouwtechnisch mogelijk is*). Deze manier van monteren zorgt namelijk onder andere voor een betere afdichting, een betere isolatie, een nettere afwerking én een langere levensduur.

Onderhoud kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen staan ook bekend als onderhoudsarme kozijnen. Dit betekent echter niet dat de kozijnen helemaal geen onderhoud nodig hebben. In principe trekken de kozijnen geen stof en vuil aan, maar door weersinvloeden kan na verloop van tijd toch vuil op uw kozijnen terecht komen. Om een mooie en schone uitstraling van uw kozijnen te behouden, is het verstandig om deze in ieder geval één keer per jaar schoon te maken en eventueel in de wax te zetten. Het schoonmaken van uw kozijnen zal ervoor zorgen dat ze in optimale staat blijven.

Vergelijking met andere materialen

U kunt kiezen uit verschillende soorten materialen voor uw nieuwe kozijnen: kunststof, hout of aluminium. In vergelijking met zachthouten en aluminium kozijnen heeft kunststof de langste levensduur. Zachthouten kozijnen gaan namelijk gemiddeld 20 jaar mee en aluminium gaat gemiddeld 40 jaar mee. Alleen hardhouten kozijnen hebben een langere levensduur dan kunststof kozijnen, namelijk gemiddeld 75 jaar. Nadeel van deze hardhouten kozijnen is dat ze om veel onderhoud vragen.

Tegenwoordig lijkt voor veel mensen kunststof de juiste keus te zijn. Naast de lange levensduur hebben kunststof kozijnen nog een aantal aantrekkelijke voorden in vergelijking met de andere materialen. Kunststof kozijnen hebben een betere isolatiewaarde, hebben minder onderhoud nodig, zijn lager in aanschafprijs, zijn zeer veilig en ook nog eens milieuvriendelijk (vanwege de lange levensduur en het recyclebare materiaal).