Soorten Kunststof Kozijnen



Welkom op de blog van REHAUKUNSTSTOFKOZIJNEN.nl

Soorten Kunststof Kozijnen

Er zijn natuurlijk verschillende soorten en opties onder de kunststof kozijnen, voor het gemak sommen we hieronder de meest voorkomende en populaire soorten voor je op. Zo kun je makkelijk bekijken welk soort raam in combinatie met een kunststof kozijn interessant is voor jou.

Een vast raam

Hiermee wordt een raam bedoeld dat niet open kan. Hierbij kun je kiezen of je het raam wil combineren met een ventilatierooster, zodat er toch lucht binnen kan komen ter verfrissing.

Een draai/kiepramen

Een draai/kiepraam kan zowel geheel geopend worden, als op een kiepstand worden gezet, zodat je met gemak kunt wisselen tussen gematigd ventileren en geheel luchten. Dat maakt dit soort raam ideaal.

Een valraam

Dit is een raam dat vooral gebruikelijk is in de badkamer. Ze zijn vooral bedoeld om te ventileren en worden dan ook geopend in verticale richting aan de onderkant, vandaar de naam ‘valraam’.

Overige ramen

Ook zijn er verschillende andere soorten ramen die wat minder voorkomen, zoals het stolpraam, dat bestaat uit twee ramen in één kozijn die beiden open kunnen; het schuifraam, waarbij het raam omhoog schuift over het vaste gedeelte; het klapraam, dat simpelweg het omgekeerde is van een valraam en dus opent aan de bovenkant; en het tuimelraam, ook wel dakraam, dat naar beneden ‘tuimelt’ als het wordt geopend.

Glassoorten

Naast het soort raam, moet er uiteraard ook gekozen worden voor het glas. Standaard is het HR++ glas, maar er kan ook voor een andere soort gekozen worden. Het beste kies je in overleg met een adviseur. Over het algemeen zijn HR++ ramen echter prima, en leveren andere ramen enkel extra kosten op.

Meer over soorten kunststof kozijnen:

Zoveel soorten ramen, zoveel soorten kozijnen

Er bestaan veel soorten ramen, dus ook in kunststof-raamkozijnenland is de keuze groot. We zullen ze eens op een rijtje zetten. Een vast raam is niet te openen en kan alleen frisse lucht doorlaten via de roostertjes in het kozijn. Een dergelijk raam wordt vaak gezet op benedenverdiepingen waar de kans op inbraak het grootst is. Een valraam – dat veelal in badkamers en toiletten toegepast wordt en uitgevoerd is in melkglas, gehamerd glas of een ander diffuus materiaal – is aan de onderkant te openen. Het kan net ver genoeg open om te ventileren en om waterdamp uit te laten, maar niet veel verder. Het weet dus net zo effectief nieuwsgierige blikken buiten te houden.
Het klapraam is tegenovergesteld aan het valraam: dit gaat namelijk bovenlangs open. Een schuifraam is open te schuiven over het vaste kozijn. Een tuimelraam bevindt zich nagenoeg altijd in schuine daken en is bij opening in de gewenste stand te ‘tuimelen’. Een draai/kiepraam is een heel mooie uitvinding: je kunt het als een valraam openen, maar ook horizontaal in een hoek van 90 graden – of groter – openzetten. Op deze manier kun je ’s avonds goed de wind door je huis laten waaien en je kamers afkoelen na een warme zomerdag. 

Mooi afgewerkt

Het is heel belangrijk om een mooie afwerking te kiezen voor je kunststof raamkozijn. Het is een opvallend detail van je huis waar je lang tegenaan moet kijken. Ook voorbijgangers – wellicht toekomstige kopers van je huis – kijken hier vaak kritisch naar. Oude, afbladderende houten kozijnen worden tegenwoordig misschien nog wel minder lelijk gevonden dan door vervlieging van weekmakers vergeelde kunststof kozijnen waar het woord ‘goedkoop’ bijna vanaf straalt. Eén van de grote trends in wonen is dat de materialen allemaal wel wat natuurlijker mogen ogen. Dit effect kun je tegenwoordig eenvoudigweg bereiken door te kiezen voor kunststof raamkozijnen met een goede houtnerfstructuur. Waren kunststof kozijnen voorheen nog zo glad als een spiegel, tegenwoordig mag er best wel een wat robuustere structuur op zitten, ook we dieptewerking genaamd.
De optie ‘houtnerfstructuur’ is heden ten dage zelfs al voorzien van vele sub-opties. Zo’n lijst, die wel wat weg heeft van een biologieboek, laat je de keuze tussen houtnerflook in eiken, in beuken, in kersen, et cetera. Je kunt het zo gek niet bedenken of de houtsoort is na te bootsen op een kunststof kozijn. Voorwaarde voor een natuurlijk effect is echter wel dat er geen herhaling mag zitten in de nerfstructuur. Je ziet dat weleens bij fronten van keukens: van een afstandje is er patroontje zichtbaar waarbij een Engels bloemetjesbehang uit de jaren vijftig verbleekt. Tot op heden is het de wetenschap nog niet gelukt om bomen te klonen, dus waarom zou je een product met houtlook aanschaffen waarbij de natuurlijke uitstraling ver te zoeken is?

Reacties