Kunststof draai kiep deur | Verschil met hout, voor en nadelen

Kunststof draai kiep deur | Verschil met hout, voor en nadelen

Kunststof draaikiep deur
Een draaikiep deur kan zowel draaien als kiepen, meestal gebruik je de kiepstand voor dat beetje extra ventilatie en zet je hem helemaal open voor extra frisse lucht of als uitgang.

Kunststof draaikiep deur

Als je kiest voor een kunststof kozijn met kunststof draaikiep deur dan maak je de keuze voor een kozijn waar er 1 of meerdere openslaande deurdelen inzitten die open kunnen worden gezet. De manier waarop je een draaikiep deur opent is anders dan wat je gewend bent van een naar buiten openslaande achterdeur. Bekijk de kunststof draai kiep deur offerte





Een draaikiep deur kan net als een draaikiep raam op een kantelstand gezet worden en gaat naar binnen toe open. Een draaikiep deur wordt niet gebruikt als dagelijkse loopdeur zoals een voor- of achterdeur. De draaikiep deuren worden veelal rondom gemaakt van kozijnprofielen en hebben dus een hogere onderdorpel ten opzichte van een voordeur, achterdeur of tuindeuren.

Hout of kunststof

De keuze tussen hout of kunststof is gelukkig makkelijker geworden omdat kunststof kleurecht blijft en net zo lang meegaat als hout. Schilderen is niet meer nodig maar het gevoel kiest bij veel mensen vaak toch liever voor hout.

Houten of kunststof draaikiep deur?

Er is veel beslag nodig voor het draai kiep mechanisme. Verder hebben uitfrezingen in het hout tot gevolg dat er veel ‘vlees’ verdwijnt van het hout als je begrijpt wat ik bedoel. Dunne stukken hout kunnen makkelijker rotten en zijn daarnaast ook lastiger om te schilderen. Achter de metalen delen van het grote beslag (scharnieren en handle bevestigingen) kun je ook niet meer schilderen en daar komt toch altijd wat vocht wat ook kan gaan rotten.
Kortom: met kunststof heb je een makkelijker materiaal en kunststof is ook nog eens goedkoper dan hout (voor veel mensen het belangrijkste maar ik vind de langere levensduur belangrijker). Dit maakt kunststof bij uitstek de beste keuze voor een draai kiep deur.

Naar binnen of naar buiten draaiend

Kan ik nou het beste mijn kunststof draaikiep deur naar binnen of naar buiten laten draaien?
Voor beide opties valt iets te zeggen, de voordelen van een naar binnen draaiende kiepdeur is de makkelijke montage en minder last van de wind (dit is prettig wanneer je hem een stukje open wilt zetten bij een naar buiten draaiende deur heb je altijd kans dat hij helemaal open zal waaien).
draaikiep deur
Ook de prijs speelt een rol, aangezien een naar binnen draaiende deur min of meer de standaard is, zijn deze vaker op voorraad en makkelijker te monteren.
Waarom zou je dan toch een naar buiten draaiende deur aan willen schaffen?
Als bijvoorbeeld de ruimte waarin de kiepdeur wordt geplaatst relatief klein is, of de inrichting het niet toelaat. Het kan ook een kwestie van gemak zijn voor wanneer je iets dichtbij de deur hebt staan, dan is het makkelijker om deze naar buiten open te kunnen doen.

Nadeel kunststof draai kiep raam

Het grootste nadeel van een draai kiep deur is dat het onveilig kan zijn voor baby’s en huisdieren.
Het komt niet vaak voor, maar de nek kan in de V komen. Als dit gebeurt is het vaak ernstig, dus let hiermee op.

Onderhoud

Aangezien het systeem van een draaikiepdeur vrij complex is, is het verstandig om deze regelmatig vooral bij het sluitwerk schoon te maken en te smeren. Schone, goed gesmeerde deuren gaan langer mee, werken beter, en sluiten makkelijker. Hiervoor kan je bijvoorbeeld WD40, siliconenspray of slotspray gebruiken. Gebruik vooral geen producten met vet, zoals olie.

Reacties