Energieneutraal wonen?

                    
                             Energieneutraal wonen?

Het scheelt een hoop geld en het is ook nog eens goed voor het milieu. Om energieneutraal te kunnen wonen moet een huis goed geïsoleerd zijn. Tot 20% van de warmte in huis kan verloren gaan via de ramen, daarom is een van de eerste belangrijke stap om energieneutraal te wonen het plaatsen van het juiste glas, maar ook het juiste kozijn.
 
Het juiste glas voor energiebesparing
Er zijn verschillende soorten glas en elke glassoort heeft zijn eigen isolatiewaarde. De isolatiewaarde geeft aan hoeveel warmte er kan ontsnappen via de ramen. Dus hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. De isolatiewaarde wordt aangegeven als U-waarde.
Enkel glas is het minst isolerend. Het heeft dan ook een U-waarde van 5,8, en wordt nog weinig gebruikt in Nederland. Daarna komt standaard dubbel glas. Dit bestaat uit twee glazen platen waar gewone lucht tussen zit. Vooral die lucht zorgt voor extra isolatie. De isolatie is meer dan twee keer zo groot bij dubbel glas, namelijk een U-waarde van 2,8. Maar om energieneutraal te wonen is dit niet genoeg.
HR++ glas
Wil je een goede start maken met energienul wonen en veel besparen op energiekosten? Dan kan HR++ glas dé oplossing bieden. In principe is HR++ glas hetzelfde als standaard dubbel glas, maar in plaats van gewone lucht zit er een edelgas tussen de glazen platen. Edelgas is dikker dan lucht waardoor er minder warmte doorheen komt. De U-waarde is 1,2, dus wederom meer dan twee keer beter dan de voorganger. De besparing met HR++ glas op de energierekening kan oplopen tot €280,- per jaar.
Kostenplaatje
De prijzen van glas worden per m² berekend en de prijs van HR++ glas ligt natuurlijk hoger dan de andere opties. Dit scheelt enkele tientjes. Door de hogere besparing heeft HR++ glas wel een kortere terugverdientijd. Dus het is de investering zeker waard.

Het juiste kozijn voor energiebesparing
Niet alleen het glas van je ramen heeft invloed op de isolatie, maar ook de kozijnen die je in je huis hebt. Ook de isolatiewaarde van kozijnen wordt met de U-waarde aangegeven. In Nederland mag de U-waarde maximaal 4,2 zijn voor kozijnen. Bekijk bv Rehau 115 mm Character design 70
met een
Isolatiewaard van Uf tot 1,3 W/m²K.
  Er zijn drie veel gebruikte materialen voor kozijnen. Dit zijn hout, aluminium en kunststof.
Hout
Houten kozijnen zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en vergen regelmatig onderhoud, maar de isolatiewaarde is de moeite wel waard. Met een U-waarde van 1,5 liggen houten kozijnen ruimschoots onder het maximum. Maar zoals gezegd dienen deze kozijnen goed onderhouden te worden, want als er houtrot optreedt zal de isolatiewaarde duidelijk verminderen.
Aluminium
Aluminium kozijnen zijn de minst isolerende kozijnen van de 3 soorten, maar de U-waarde van 2,2 is zeker niet slecht. Daarnaast is aluminium nagenoeg onderhoudsvrij en zal het tijdens de levensduur niet veel van de isolatiewaarde verliezen.
Kunststof
Kunststof kozijnen zijn de best isolerende kozijnen en daardoor het meest geschikt voor een energieneutraal huis. De U-waarde is 1,2. Ook kunststof kozijnen hebben geen groot onderhoud nodig. De levensduur is 50 jaar en in de tijd verliest een kunststof kozijn vrijwel niks van de isolatiewaarde.
Kostenplaatje
De isolatiewaarde is bij alle drie de kozijn-typen vrij goed, maar in de kozijnen prijzen zit wel een behoorlijk verschil. Zo kan het laten plaatsen van houten kozijnen een verschil van duizend euro betekenen ten opzichte van het laten plaatsen van kunststof kozijnen. Naast de U-waarde is het ook verstandig om rekening te houden met deze kosten.

Reacties